DEN HAAG - Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) ziet niets in het plan om cocaïne of cannabis voor te schrijven aan psychiatrische patiënten met een verslaving. De instellingen voor verslavingszorg zijn daar zelf ook verdeeld over. Hoogervorst vindt dat de sector eerst zelf een standpunt moet innemen. Dat zei hij woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Bestuursvoorzitter S. Czyzewski van het Rotterdamse Bouman GGZ pleit al jaren voor het voorschrijven van cocaïne aan patiënten. Deze week kreeg hij steun van twee instellingen uit Utrecht. Ook wethouders zorg uit Amsterdam en Rotterdam steunen het plan.

Volgens de instellingen komen ze niet aan behandeling toe, omdat patiënten op zoek naar drugs "door het kleinst mogelijke ziekenhuisraampje wegvluchten".

De oppositiepartijen GroenLinks, SP, de PvdA en regeringspartij D66 vinden dat Hoogervorst het pleidooi serieus moet nemen en dat hij moet onderzoeken of het wellicht een methode is om verslaafde patiënten te helpen. Het CDA en de VVD zijn het echter met de minister eens. Zij zien ook niets in het plan.

Volgens Hoogervorst valt cocaïne niet te vergelijken met heroïne, dat nu wel onder voorwaarden aan verslaafden wordt verstrekt. Volgens hem moet een psychiatrisch patiënt juist helder zijn voor een goede behandeling. Cocaïne helpt daar niet bij, zei de minister. Het is volgens hem ook niet mogelijk om patiënten te stabiliseren. Hij vindt dat Czyzewski en de zijnen eerst hun eigen vakgenoten moeten overtuigen.

Overigens maakte de minister bekend dat hij inmiddels wel een akkoord heeft met de wethouders van Leeuwarden, Maastricht, Leiden en Deventer. Zij krijgen binnenkort nieuwe behandelplaatsen voor de verstrekking van heroïne aan langdurig verslaafden. In totaal komt het aantal behandelplekken in Nederland daarmee op 815. Dat is nog maar 185 minder dan de duizend waartoe de Tweede Kamer ooit besloot.