DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) zal Peter R. de Vries niet vervolgens wegens het bezitten en publiceren van staatsgeheime informatie. Dat heeft het OM in Den Haag woensdag bekendgemaakt. De Vries wijdde in december zijn programma aan de inhoud van een aantal diskettes van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) die hem waren toegespeeld.

De diskettes bevatten onder meer gedetailleerde en onbevestigde informatie over het seksleven van wijlen Pim Fortuyn. De AIVD deed aangifte tegen journalist De Vries. Het OM heeft besloten de aangifte tegen De Vries te seponeren.

Reden hiervoor is, zo meldt een woordvoerder, dat De Vries heeft ingestemd met het vernietigen van alle informatie, afkomstig van de diskettes, die hij nu nog in zijn bezit heeft. Volgens de woordvoerder heeft die vernietiging inmiddels plaatsgevonden.

De vertrouwelijke informatie belandde op straat door slordigheid van een voormalige medewerker van de Regionale Inlichtingendienst (RID), die later bij de AIVD is gaan werken. De man had de schijfjes in een ingeruilde leaseauto laten liggen, waarna een garagemedewerker er mee naar De Vries stapte. De AIVD heeft de betrokken medewerker de laan uit gestuurd.

Aan het seponeren van de zaak tegen De Vries heeft justitie voorwaarden verbonden. De Vries gaf de diskettes in december terug aan de AIVD, maar hij hield kopieën van het gevoelige materiaal in zijn bezit. De Vries moest zich bereid verklaren deze kopieën onder toeziend oog van de AIVD te vernietigen. Ook mag hij zich niet nog eens schuldig maken aan "strafbare feiten met betrekking tot de informatie op de diskettes of soortgelijke informatie", aldus het OM. Doet hij dat wel, dan legt het OM de zaak alsnog aan de rechter voor.