HONGKONG - De voor mensen gevaarlijke H5N1-variant van vogelgriep is geconstateerd in de Zuid-Chinese metropool Hongkong. De autoriteiten berichtten daar woensdag dat twee overleden vogels het virus bleken te hebben. In een straal van vijf kilometer rond de vindplaats van de dode vogels worden alle vogels of al het pluimvee afgemaakt.

De autoriteiten in Hongkong hebben woensdag opdracht gegeven alle vogelparken met onmiddellijke ingang te sluiten omdat vogelgriep is geconstateerd in een overleden beo en een kip. De beo, een Aziatische spreeuwensoort, werd aangetroffen op een speelplaats en was besmet met de H5N1-variant van het vogelgriepvirus, wezen voorlopige tests uit.

De kip werd op 26 januari door een Hongkonger vanaf het Chinese vasteland meegenomen en vertoonde op 30 januari vogelgriepsymptomen. Ook deze vogel bleek met het vogelgriepvirus besmet te zijn.

Het Hongkongse ministerie van volksgezondheid heeft gemeld dat drie mensen in quarantaine in het ziekenhuis liggen die mogelijk in contact zijn geweest met de besmette vogels. Bij hen zijn tests afgenomen waarvan de voorlopige resultaten waarschijnlijk donderdag bekend zullen zijn.