AMSTERDAM - Het winkelcentrum op het Bos en Lommerplein in Amsterdam is woensdagochtend ontruimd geweest wegens instortingsgevaar van een parkeergarage onder het marktplein. In het dak had zich door nog onbekende oorzaak een scheur van 10 meter gevormd.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Foto: David Karemaker | Plein afgezet wegens instortingsgevaar

De brandweer ging in eerste instantie uit van 80 procent kans op instortingsgevaar, maar constateerde na enkele uren dat dit risico vrijwel was geweken. Bewoners en winkeliers konden in de loop van de middag weer terugkeren. De parkeergarage en het plein blijven gesloten, zolang de oorzaak van de verzakking nog niet duidelijk is. De gescheurde dakplaten zijn woensdag nog gestut. Het stadsdeel Bos en Lommer laat donderdagochtend aan de marktlui en winkeliers weten wanneer het plein weer vrij toegankelijk is.

Bavaria

De scheur ontstond rond 09.00 uur nadat een horecavrachtwagen van bierbrouwerij Bavaria het marktplein opreed. Marktkooplui hoorden een knal en voelden de grond trillen. Volgens de brandweer is nog niet duidelijk of deze vrachtwagen de scheur veroorzaakte. Bavaria meldde dat het voertuig een lading had van 3800 kilo, iets meer dan de helft dan de maximale toegestane lading.


Foto: Leonie van der Kruk | Vrachtwagen Bavaria belast dak

Om elk risico te vermijden, ging de brandweer onmiddellijk over tot ontruiming van de garage, de markt, winkels op en rond het plein en bovengelegen woningen. De marktkooplui waren op dat moment net hun waar aan het lossen en het plein stond vol met kleine vrachtwagens. Onderzoek van bouw- en woningtoezicht wees uit dat alleen scheuren zaten in de horizontale constructie van het dak van de parkeergarage.

Geëvacueerd

In totaal zijn tien personen uit hun woningen boven de parkeergarage geëvacueerd. In andere woningen bevonden zich op dat moment geen bewoners. Overigens hoefde niet het hele huizencomplex te worden ontruimd. Het stadsdeel heeft de bewoners, winkeliers en marktkooplui vlak voordat ze konden terugkeren naar hun woning of winkel op de hoogte gesteld van de situatie. "De mensen zijn erg geschrokken. Ze zijn onzeker over hun woning", aldus stadsdeelvoorzitter H. Luiten.

Marktkooplui zeiden woensdag dat er al lang problemen zijn met het plein en de daaronder gelegen parkeergarage. Tegels op het plein moesten regelmatig worden vervangen en in de parkeergarage deden zich meerdere malen lekkages voor, verklaarden ze. Marktkoopmannen Andries en Ram waren niet verbaasd over wat er is gebeurd. Volgens hen is er maar een afrit voor alle vrachtwagens, die elke ochtend hun spullen komen afleveren en 's avonds weer ophalen.

Het gebied op en rondom het Bos en Lommerplein is twee jaar geleden compleet vernieuwd. Op het dak van de parkeergarage bevinden zich een markt en winkelcentrum het Gulden Winckelplantsoen met enkele tientallen winkels. Daarboven zitten zo'n negentig appartementen. In de twee verdiepingen tellende parkeergarage bevinden zich driehonderd parkeerplekken.