BUENOS AIRES - Het Argentijnse Hooggerechtshof acht niet bewezen dat de van corruptie beschuldigde ex-president Carlos Menem leiding gaf aan een 'illegale organisatie'. Door de uitspraak van dinsdag is de kans groot dat het huisarrest van Menem nog voor het weekeinde wordt beëindigd. Dat meldden Argentijnse media.

De 71-jarige Menem werd beschuldigd van de illegale verkoop van wapens aan Kroatië en Ecuador. Hij zou samen met andere leden van zijn toenmalige regering (1989-1999) leiding hebben gegeven aan een 'illegale organisatie'.

De wapenverkopen aan Kroatië waren in 1991 en 1993. De VN hadden destijds een wapenembargo tegen dat land afgekondigd. In 1995 zou Menem wapens hebben verkocht aan Ecuador, toen dat land in oorlog was met het buurland Peru. Argentinië wierp zich toen op als een van de vredeshandhavers in dat gebied.

6500 Ton wapens

Menem en drie van zijn ministers hebben toegegeven dat zij 6500 ton wapens hebben geleverd aan Venezuela en Panama. Maar zij ontkennen te hebben geweten dat de wapens vervolgens werden doorgevoerd naar landen die in oorlog waren.

De federale rechter Jorge Urso liet Menem en zijn voormalige zwager en belangrijkste adviseur Emir Yoma in juni oppakken en achter de tralies zetten. Hun bezittingen werden in beslag genomen. In verband met Menem's hoge leeftijd werd zijn voorarrest omgezet in huisarrest.

Te onbelangrijk

Door de uitspraak van dinsdag kunnen Menem en Yoma rechter Ursa verzoeken hen vrij te laten. Ursa moet dat verzoek binnen 24 uur behandelen. Nu de beschuldiging van het leiderschap van een 'illegale organisatie' wegvalt, blijven nog drie kleinere aanklachten tegen Menem bestaan. Die zijn echter "te onbelangrijk om voortzetting van het huisarrest te verantwoorden", aldus juridische experts in Argentijnse media.