ARNHEM - De Koningsweg in Arnhem krijgt donderdag aan weerszijden zogenoemde wildspiegels met reflectoren die het grote aantal aanrijdingen met wild daar moeten terugdringen. Bijzonder is, dat de wildspiegels betaald zijn uit de opbrengst van doodgereden beesten die de poelier heeft gekocht.

Wie een ree, hert of wild zwijn doodrijdt, heeft wettelijk gezien recht op het kadaver. Maar de politie vindt geregeld doodgereden wild zonder dat zich daarvoor iemand heeft gemeld. Of de automobilist wil het beest niet hebben. Agenten brengen dat dier dan naar de poelier, die er behoorlijk voor betaalt. De politie van het district Veluwezoom wist volgens een woordvoerder tot voor kort eigenlijk nooit goed, wat er met dat geld moest gebeuren.

Onheilsplek

De Koningsweg langs de rand van de Veluwe is een bekende onheilsplek, zegt de politiewoordvoerder. De donkere weg loopt dwars door de bosranden van het natuurgebied. Wildspiegels reflecteren het licht van koplampen van voertuigen via paaltjes langs de weg in het bos. Wild dat wil oversteken, schrikt van de lichtbundels en deinst terug.

Wildspiegels

Wildspiegels zijn in Nederland nog vrij onbekend. Grofwildbeheerder C. Tieleman van de wildbeheereenheid Zuid Oost Veluwe kwam op het idee om het poeliersgeld voor de aanschaf en plaatsing van dergelijke spiegels te gebruiken.

Ook de politie is tevreden dat de opbrengst van het doodgereden wild gebruikt wordt om de wilde dieren te beschermen. De zegsman van de politie denkt dat het regiokorps Gelderland-Midden als enige in Nederland dit soort toevallig verkregen geld opnieuw besteedt.