AMSTERDAM - De verondersteld topcrimineel Willem Holleeder is zondag mede opgepakt om een aanslag op zijn leven te voorkomen. Dat schrijft De Telegraaf woensdag. Bronnen bij de politie hebben tegen de krant gezegd dat justitie en politie vermoeden dat Joegoslavische huurmoordenaars de afgelopen weken de liquidatie van Holleeder voorbereidden in Amsterdam.

De Heineken-ontvoerder zou onlangs twee keer zijn ontsnapt aan een aanslag. Beide keren merkte hij de vermoedelijke huurmoordenaars op tijd op, waarna hij vluchtte op zijn scooter en de politie waarschuwde. Bronnen bij de recherche hebben tegen De Telegraaf gezegd dat Holleeder vervolgens niet tevreden was over de 'passieve' houding van de Amsterdamse politie.

Holleeder zou versneld zijn opgepakt om te voorkomen dat hij werd gedood onder de ogen van de politie, die hem voortdurend volgde. Dat zou voor het hoofdstedelijke korps onwenselijk zijn geweest. De Nationale Recherche hield de 47-jarige Holleeder zondagnacht aan. Hij wordt verdacht van afpersing van vastgoedhandelaren. Behalve Holleeder werden nog dertien verdachten opgepakt.