WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush heeft in de jaarlijkse State of the Union zijn internationaal omstreden strijd "tegen de tirannie" krachtig verdedigd. De president zei in de nacht van dinsdag op woensdag dat de VS zullen blijven strijden om de "vrijheid te verspreiden" in de wereld.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Bush onderstreepte dat de strijd tegen terrorisme en voor de democratisering van de Arabische wereld cruciaal zijn voor de veiligheid van de VS en de stabiliteit in de wereld. De president verzekerde dat hij niet wordt geleid door een "misplaatst idealisme" in zijn buitenlandse beleid.

Hij gaf aan dat de oorlog in Irak past in zijn beleid voor de "verspreiding van de vrijheid" en dat een overhaaste terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit dat land op dit moment de militante rebellen aldaar in de kaart zullen spelen. "En overigens niet de politici hier in Washington bepalen wanneer de militairen teruggaan, maar de militaire commandanten."

Gijzeling

Bush omschreef Iran als een land dat in "gijzeling" wordt gehouden door moslimgeestelijken. De president zei dat het land terrorisme ondersteunt en kernwapens wil maken. Hij riep de Iraanse bevolking op te kiezen voor vrijheid en hij verzekerde dat een "vrij en democratische Iran" kan rekenen op Amerikaanse steun.

Hamas

Over de recente overweldigende winst van de radicale Palestijnse beweging Hamas in de Palestijnse gebieden zei Bush dat "niet elke democratie op de onze kan lijken". Hij riep Hamas op het geweld af te zweren en om het bestaan van de staat Israël te erkennen, een oproep die Hamas overigens al eerder van de hand wees. Het Amerikaanse staatshoofd drong er bij de bondgenoten Egypte en Saudi-Arabië op aan meer politieke hervormingen door te voeren.

Volgens Bush moet Egypte de oppositie ruimte geven en Saudi-Arabië moet het volk tonen dat er werkelijk meer politieke vrijheden komen in het olierijke koninkrijk.