DEN HAAG - Twee dagen voor het definitieve Kamerdebat over het kabinetsbesluit om 1200 militairen naar de Afghaanse provincie Uruzgan te sturen, werden dinsdag twee belangrijke stappen gezet richting instemming met de missie.

PvdA-leider Bos liet zich na beraad met zijn positief uit over de recente ontwikkelingen rond de missie. Tegelijk werd binnen D66 erkend dat de partij weinig te winnen heeft bij het opblazen van het kabinet.

Met de nakende steun van de PvdA lijkt een ruime meerderheid van zeker 110 zetels in de Kamer mogelijk: CDA, VVD, PvdA en SGP.

Nuance D66

Tegelijk begon een andere donkere wolk boven de missie op te lossen. De eerdere dreiging dat regeringspartij D66, tegenstander van de missie, het kabinet laat vallen als het instemt met de missie werd binnen de fractie genuanceerd. D66-defensiewoordvoerder Bakker noemde het "een belangrijk argument" dat D66 "daar niets mee opschiet. De missie gaat toch door." Dat is het geval als nieuwe verkiezingen partijen aan de macht brengen die nu al voor de Afghanistan-missie zijn.

PvdA: Ja

De PvdA-fractie debatteerde dinsdag lang over de kabinetsplannen om vanaf juni gedurende twee jaar minimaal 1200 militairen in te zetten in Uruzgan. De sociaaldemocraten waren daar de afgelopen maanden geen voorstander van. Maar toezeggingen van het kabinet en garanties van de NAVO brengen een 'ja' van de PvdA duidelijk dichterbij. Bronnen binnen de fractie spraken dinsdag de verwachting uit dat uiteindelijk slechts twee tot vier PvdA'ers tegen de missie zullen stemmen.

PvdA-leider Bos liet in elk geval duidelijk doorschemeren welke kant het wat hem betreft opgaat. "Wij hebben een aantal eisen en het kabinet maakte de afgelopen periode een beweging in de goede richting." Het definitieve oordeel velt de PvdA donderdag pas in het debat met de regering. "Maar het zou flauw zijn te ontkennen dat er goede stappen zijn gezet."

Amerikanen 'buiten de deur'

De PvdA had drie eisen voor instemming: een unaniem kabinetsbesluit, serieuze kansen voor wederopbouw in Uruzgan en een scheiding tussen de terroristenjacht Enduring Freedom en de opbouwmissie ISAF. Bos ziet de goede ontwikkelingen, vooral op die laatste twee punten. Van het kabinet eist hij nu nog dat de Nederlandse commandant de Amerikanen "buiten de deur" kan houden als hij dat nodig acht.

Draaikonterij

Binnen D66 werd de PvdA "draaikonterij" verweten. D66-leider Dittrich stelde dat de PvdA zijn eerdere eisen heeft laten varen. Maar premier Balkenende was verguld met de opmerkingen van Bos.

Breder draagvlak

"Het is een geluid dat bijdraagt aan een breder draagvlak," zei hij dinsdag. Ook minister Bot (Buitenlandse Zaken) liet zich positief uit. "Maar ik ben een voorzichtig mens, een voorzichtig politicus, dus ik wacht het debat aanstaande donderdag af. Dan zullen we de schaapjes tellen", zei Bot. Hij zei te rekenen op een Kamermeerderheid die groter is dan 76 zetels, "als het waar is wat Wouter Bos zegt".

Vertrouwelijke briefing

Eén probleempje moet er nog wel worden weggewerkt. De Kamer houdt woensdag op het laatste moment nog een extra vertrouwelijke briefing waarin het van Defensie inzage krijgt in de geweldsinstructie van de militairen en een toelichting op de zogeheten 'Rules of engagement', een geheim NAVO-document dat onder meer aangeeft hoe hoog de lat mag worden gelegd bij het toepassen van geweld.