LONDEN - Veertien jaar lang was Tokio voor buitenlanders de duurste stad ter wereld. De Japanse hoofdstad heeft die plaats nu moeten afstaan aan Oslo. Dat blijkt uit onderzoek van de Economist Intelligence Unit (EIU), het onderzoeksbureau van het Britse weekblad The Economist.

De onderzoekers wijzen erop dat Noorwegen een sterke economische groei doormaakt en dat er sprake is van een groot consumentenvertrouwen, grote investeringen en een lage rente. De IJslandse hoofdstad Reykjavik is opgeklommen naar de derde plaats, voor de Japanse stad Osaka.

De verschuivingen in de top hangen onder meer samen met valutaschommelingen. Doordat de Japanse munteenheid, de yen, goedkoper is geworden, zijn Tokio en Osaka in de ranglijst gezakt.

Munteenheden

De Europese opmars hangt samen met de daling van de Amerikaanse dollar ten opzichte van Europese munteenheden. De duurste Amerikaanse stad is New York, die op de 27e plaats staat.

De EIU-lijst telt 130 steden, waarvan Teheran in Iran de goedkoopste is. De toptien is vooral een Europese aangelegenheid. Acht van de duurste steden liggen in Europa. Onder de stijgers zijn vooral steden in Oost-Europa, waar het leven duurder is geworden.