RAMALLAH/LONDEN - Hamas zal de staat Israël niet erkennen, maar is wel bereid tot een langdurige wapenstilstand. Dat heeft de leider van de radicale beweging in de Gazastrook, Mahmoud Zahar, gezegd in een interview met de Britse krant The Sunday Times. Hamas streeft naar de vernietiging van de staat Israël.

Zahar riep de internationale gemeenschap op om Hamas, die bij de parlementsverkiezingen in de Palestijnse gebieden een grote overwinning heeft geboekt, te erkennen als de legitieme regering.

Hij voegde daar aan toe dat "het buitenland" niets van Hamas hoeft te vrezen. Wel dreigde hij "spionnen en dieven die ons land stelen".

In een interview met de Amerikaanse zender CBS zei Zahar dat Hamas de Verenigde Staten niet beschouwt als een vijand.

Zetels

De radicale islamitische beweging Hamas behaalde bij de Palestijnse parlementsverkiezingen overigens twee zetels minder dan bij de voorlopige uitslag van donderdag was meegedeeld.

De Centrale Kiescommissie maakte zaterdagavond de definitieve uitslag bekend: Hamas krijgt 74 zetels en de Fatah-partij van president Abbas 45, twee meer dan in de officieuze uitslag.

Het iets hogere aantal zetels van Fatah betekent dat de partij nu iets meer dan een derde van de 132 zetels in het parlement heeft. Dat betekent dat zij een poging van Hamas om de wetgeving over de structuur van de Palestijnse Autoriteit te wijzigen kan blokkeren.