ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft dinsdag twee ex-politiemensen veroordeeld tot werkstraffen van respectievelijk en 120 uur dienstverlening. De rechtbank veroordeelde de twee vooral vanwege de valsheid in geschrifte. Een derde verdachte, nog steeds werkzaam bij de politie, werd vrijgesproken.

De ex-agenten, R.M. en D.B., kwamen in beeld tijdens het onderzoek van Justitie eind jaren tachtig naar de zogenoemde Bende van de Milliardaire. Dat was een seksclub van de Belg M. V. die uiteindelijk in 1998 door het gerechtshof tot 3,5 jaar cel werd veroordeeld wegens onder andere vrouwenhandel.

De twee rechercheurs werkten bij de vreemdelingenpolitie en waren belast met de controle van bordelen op illegaal in Nederland verblijvende vrouwen. Na een voortdurende geruchtenstroom rond het twee- en later drietal, duurde het nog tot 1996 voor een justitieel onderzoek naar hen werd ingesteld. Justitie vermoedde dat de rechercheurs onder meer geld aangenomen hadden uit het criminele circuit, bordeelhouders hadden gewaarschuwd voor op handen zijnde invallen, en schijnhuwelijken hadden geregeld.

De drie werden aangeklaagd wegens onder andere het wegmaken van bewijs, valsheid in geschrifte en meineed. R.M. werd gezien als hoofdverdachte en tegen hem werd twee weken geleden achttien maanden waarvan zes voorwaardelijk geëist.