DEN HAAG - Minister Pechtold heeft vrijdag in de ministerraad niet zijn excuses aangeboden voor een omstreden interview met het blad Opzij. Wel heeft de D66-bewindsman uitgelegd dat het niet zijn bedoeling was om op de persoon te spelen.

Na afloop van de wekelijkse vergadering van de ministerraad zei Pechtold dat hij door het interview "zijn doel voorbij geschoten is". De minister van Bestuurlijke Vernieuwing wilde de cultuur van politiek Den Haag aan de kaak stellen en niet zijn collega's in het kabinet bekritiseren.

Vunzig

In het vraaggesprek zei Pechtold dat alles in politiek Den Haag "veel vuiler en vunziger is dan mensen denken". Hij gaf ook aan dat hij "soms moeilijk" uit de voeten kan met premier Balkenende en minister Donner van Justitie, die beiden van het CDA zijn.

Pechtold had vrijdag in het kabinet heel wat uit te leggen, want zijn collega's maakten er geen geheim van dat het interview bij hen zeer slecht gevallen is. Minister Peijs (Verkeer) zei dat Pechtold een uitdrukking had gebruikt die "ons zeer aan het hart ging en dat kreeg hij te horen".

Minister Bot (Buitenlandse Zaken) zei zich niet te herkennen in de woorden van Pechtold. Hij noemde de ministerraad een "buitengewoon harmonieus team, waarin ik me goed thuisvoel".

Kamp

Minister Kamp (Defensie) hekelde de handelwijze van Pechtold. "Als ik minder vriendelijke woorden heb over mijn collega's, spreek ik hen liever rechtstreeks daarop aan." Kamp zei in de politiek alleen mensen te ontmoeten die "oprecht hun best doen om de goede beslissingen te nemen". In de Tweede Kamer vroeg LPF-fractieleider Van As aan Balkenende om een reactie. Balkenende was vrijdag in het buitenland.

Zalm

Vicepremier Zalm (VVD) reageerde vrijdag mede namens Pechtold schriftelijk: "Het interview bevat geen concrete (beleids-)voorstellen; het bevat een aantal observaties en impressies van de minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties over (politieke) werkwijzen. Die waren niet bedoeld als op personen gerichte kritiek. Minister Pechtold erkent met het vraaggesprek het beoogde doel voorbij te zijn geschoten", aldus Balkenende.

De premier schrijft ook dat minister Pechtold met de gehele ministerraad van mening is "dat het aanzien van de politiek en bestuur, en het verttrouwen van de burgers daarin, het meest wordt gediend door ons te blijven richten op de inhoud van ons werk".