ARNHEM - Het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem heeft beroep ingesteld tegen de vrijspraak voor het tonen van een poster met een voor minister Verdonk van Vreemdelingenzaken beledigende tekst. Het is nog niet bekend wanneer de zaak voor het gerechtshof dient, aldus een woordvoerster van het OM vrijdag.

De rechtbank in Arnhem sprak een 32-jarige Nijmegenaar in januari vrij van smaad. De man toonde in november vorig jaar op straat voor de camera van Omroep Gelderland een poster met de tekst "Reisbureau Rita, arrestatie deportatie crematie adequaat tot het bittere eind".

De rechtbank vond de tekst "op het randje, maar gepast binnen het felle publieke debat dat losbarstte na de brand in het cellencomplex op Schiphol".

OM

Het OM legt de kwestie nu aan een hogere rechter voor, omdat Justitie nog steeds vindt dat de teksten wel beledigend waren, aldus de woordvoerster. Om die reden haalde de politie ook posters weg uit actiepanden in Nijmegen en Amsterdam. De Nijmegenaar rolde de poster met de gewraakte tekst uit terwijl hij vertelde hoe de politieactie in Nijmegen in zijn werk was gegaan. Hij werd meteen aangehouden.

De actiewereld is "zeer geërgerd" over de stap van het OM. Ze noemen de kwestie in een verklaring een "soap", omdat het OM naar hun mening heel goed weet dat er in vergelijkbare zaken ook nooit een veroordeling is uitgesproken.