RAMALLAH - De radicale islamitische beweging Hamas heeft bij de Palestijnse parlementsverkiezingen de absolute meerderheid behaald. De partij krijgt 76 zetels.

De Fatah-partij van president Abbas, die de Palestijnse Autoriteit sinds de oprichting in 1994 heeft gedomineerd, moet genoegen nemen met 43 zetels. Dat maakte de kiescommissie in Ramallah donderdag bekend. Het is een voorlopige uitslag. Het parlement telt 132 zetels. De overige zetels gaan naar kleine partijen.

Onderhandelingen

De radicale islamitische beweging Hamas wil zo snel mogelijk onderhandelingen beginnen met Fatah en andere partijen over de vorming van een nieuwe Palestijnse regering. Dat zei Ismail Haniya, een vooraanstaande leider van Hamas, donderdag.

"De beweging wil onmiddellijk een ontmoeting met president Mahmoud Abbas en andere Palestijnse facties om consultaties te beginnen over de vorming van een politiek partnerschap", zei Haniya in de Gazastrook.

Nog voor de officiële uitslag riepen Fatah-kopstukken hun rivalen donderdag uit tot winnaar. De partij die door de voormalige president Arafat werd opgericht, kondigde aan in de oppositie te gaan. "Wij hebben verloren", constateerde de leider van de Palestijnse delegatie bij de onderhandelingen met Israël, Erekat.

Vlag

President Abbas gaat Hamas vragen een nieuwe Palestijnse regering te vormen. Eerder donderdag accepteerde hij het ontslag van Fatah-premier Qurei. Om de zege te vieren, drongen honderden Hamas-aanhangers het parlementsgebouw in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever binnen. Zij haalden de Palestijnse vlag van het dak en vervingen die door de groene Hamas-vlag.

Hamas-kopstuk Ismail Haniyah riep de Verenigde Staten op de verkiezingsuitslag te accepteren. Officieel beschouwt Washington Hamas als een terroristische organisatie.

Bush

De Amerikaanse president Bush benadrukte in een reactie niets met Hamas van doen te willen hebben zolang de fundamentalisten de vernietiging van de Amerikaanse bondgenoot Israël nastreven. Hamas kan volgens hem geen partner in het vredesproces zijn zolang ze een gewapende tak heeft en van Israël af wil.

Verder stelde Bush dat de verkiezingsuitslag het Palestijnse leiderschap wakker moet schudden. "Mensen willen een eerlijke regering" en "waren duidelijk niet blij met de status quo", aldus de president. Het verkiezingsproces is gezond voor de maatschappij, voegde hij eraan toe. Volgens waarnemers hebben de kiezers Fatah afgestraft voor jaren van corruptie, wanbeleid en vriendjespolitiek.

Aanslagen

De waarnemend premier van Israël, Olmert, waarschuwde al dat Hamas geen deel mag gaan uitmaken van de Palestijnse Autoriteit. Hamas is verantwoordelijk voor tal van bloedige aanslagen op joodse doelen. Olmert riep zijn hoogste politieke en militaire adviseurs bijeen voor spoedoverleg om een antwoord te formuleren op de politieke aardverschuiving in de Palestijns gebieden.

De hoogste baas van de Verenigde Naties, Annan, herhaalde dat Hamas zijn wapens moet neerleggen voordat de organisatie kan deelnemen aan een democratisch politiek proces., Annan is er zeker van dat "er binnen Hamas wel degelijk wordt nagedacht" om het geweld af te zweren. Een Hamas-woordvoerder had eerder donderdag nog gezegd dat daarvan geen sprake was.

VN

De VN maken samen met de Verenigde Staten, de Europese Unie en Rusland deel uit van een groep die zich inzet voor een oplossing van het conflict in het Midden-Oosten, met inbegrip van de oprichting van een Palestijnse staat.

De EU kan voor een "geheel nieuwe situatie" komen te staan door de overwinning van Hamas. EU-buitenlandcoördinator Solana herinnerde eraan dat de Unie van de Palestijnen de erkenning van de staat Israël eist. Europa blijft tevens een onderhandelingsproces ondersteunen dat leidt tot de oprichting van een Palestijnse staat.

Iran

Het streng islamitische Iran feliciteerde als een van de eerste Hamas met de zege. Teheran verwelkomde de keuze van de Palestijnen voor "de voortzetting van het verzet" tegen de Israëlische bezetting.

De eerste Palestijnse parlementsverkiezingen in tien jaar verliepen zonder incidenten. Een internationale waarnemer noemde de gang van zaken een voorbeeld voor de rest van de Arabische wereld.

De opkomst onder de 1,4 miljoen kiesgerechtigden was met 77,7 procent beter dan verwacht. Vooraf bestond de vrees dat militante Palestijnen zouden proberen de verkiezingen te verstoren.