ISTANBUL/WARSCHAU - De vrieskou houdt ook donderdag weer delen van Europa in een vaak dodelijke greep. Verscheidene landen maakten wederom melding van nieuwe sterfgevallen, vrijwel steeds daklozen of ouderen die zijn doodgevroren. Polen meldde de dood van nog eens tien mensen, waardoor alleen in dat land het totale aantal 'koudedoden' op 185 staat.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Hongarije berichtte over zeker vijf doden sinds het weekeinde, onder wie een man die in een onverwarmd huis uiteindelijk het leven liet. De Kroatische politie zei zeker twee doden door de kou te hebben aangetroffen en zeker drie personen zijn volgens de Albanese politie in dat land doodgevroren. Een van de slachtoffers in Albanië was een psychiatrische patiënt die vlakbij zijn huis dood werd gevonden. Hij werd al dagen vermist.

Griekenland en Turkije kampen nog met grote pakken sneeuw die het openbaar leven in veel plaatsen fors hinderen. De situatie in Griekenland verbeterde donderdag wel. Veerboten gingen weer in de vaart en eilanden zonder stroom werden weer op het net aangesloten.

Het verkeer in delen van Turkije ondervindt nog steeds grote hinder door het winterse weer. De wintervakantie voor de Turkse scholieren is met een week verlengd. De kinderen zouden eigenlijk maandag weer naar school gaan.