AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft woensdag celstraffen tot twintig jaar geëist tegen dertien leden van de Hofstadgroep. Jason W. en Ismail A., hoorden de hoogste eisen: twintig jaar cel. Zij worden niet alleen beschuldigd van deelname aan een criminele organisatie met terroristisch oogmerk, maar ook verantwoordelijk gehouden voor poging tot moord op politieagenten.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Tegen Nourridin El F. eiste het OM tien jaar celstraf. Mohammed B. hoorde een schuldigverklaring zonder oplegging van straf, omdat hij al een levenslange celstraf uitzit voor de moord op Theo van Gogh.

Passief kiesrecht

Officieren van justitie K. Plooy en A. van Dam eisten bovendien dat alle verdachten, met uitzondering van Mohammed B., voor vijf jaar worden ontzet uit het actief en passief kiesrecht. Omdat voor B. alleen een schuldigverklaring kon worden geëist, is zo'n vordering in zijn geval niet meer mogelijk. Plooy betitelde dat als "jammer".

Het OM maakte een onderscheid tussen de verdachten bij de strafeisen. Naast de eisen tegen de vier bovengenoemde kernverdachten eisten de aanklagers vijf jaar celstraf tegen vier leden van de Hofstadgroep. Zij zouden een ondersteunende rol hebben vervuld binnen het vermeende terreurnetwerk.

Vrije voeten

Twee jongens hoorden vier jaar gevangenisstraf tegen zich eisen en tegen drie verdachten die gedurende het proces al op vrije voeten zijn gesteld, eiste het OM straffen die gelijk zijn aan de tijd dat zij in voorarrest hebben gezeten. Dat houdt twee keer 21 maanden celstraf en één keer vijftien maanden celstraf in.

Plooy legde uit dat de vervolging van Mohammed B. wel "doel" heeft gehad, ook al is strafoplegging niet meer mogelijk. "Met de vervolging hebben we zijn prominente rol in de organisatie zichtbaar kunnen maken en het is gelukt hem daarover publiekelijk verantwoording te laten afleggen", aldus Plooy.

Poging tot moord

De extra lange gevangenisstraffen die het OM eiste tegen Jason W. en Ismail A., zijn vooral ingegeven door de poging tot moord op vijf leden van het arrestatieteam die in november 2004 het tweetal probeerden aan te houden in hun woning in het Haagse Laakkwartier. In de eis van tien jaar tegen Nourridin El F. is ook het bezit van een doorgeladen machinepistool opgenomen.