ROME - De Italiaanse Kamer van Afgevaardigden heeft dinsdag een wet aangenomen waardoor Italianen het recht krijgen te schieten op inbrekers die zij betrappen in hun huis of winkel.

Regeringspartij Lega Nord, die veel aanhangers heeft onder de middenstand in het noorden, had zich sinds 2003 ingezet voor de wet. Tegenstanders hekelen dat noodweer wordt toegestaan niet alleen bij gevaar voor eigen leven, maar ook voor het verdedigen van bezittingen.

Tot nu toe riskeerden schietende winkeliers, huiseigenaren en huurders een veroordeling. Gebruik van geweld tegen inbrekers wordt nu op twee voorwaarden toegestaan: als er in de beleving van het slachtoffer "gevaar van agressie" is en de inbreker zich niet 'terugtrekt' door te ontsnappen.

De Senaat heeft de omstreden wet al aangenomen. Minister van Justitie Roberto Castelli reageerde verheugd op de definitieve aanvaarding: "Vanaf vandaag hebben misdadigers iets meer te vrezen en de eerlijke mensen die slachtoffer zijn van agressie, een probleem minder. Eindelijk is het beginsel aanvaard dat aanvaller en slachtoffer niet op hetzelfde niveau worden geplaatst."

Advocatenverenigingen hekelen dat "opnieuw een onrechtvaardige wet is aangenomen" in Italië. Geweld wordt toegestaan ook tegen "wie geen gevaar vormt voor de ongedeerdheid van de burger". Er wordt gevreesd dat in het nieuwe systeem het proportionaliteitsbeginsel uit het oog wordt verloren.