DEN HAAG - De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdag drie verdachten aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de roof van ongeveer tweehonderd pistolen van vliegbasis Gilze-Rijen.

Criminelen stalen de partij vuurwapens, Glocks 17, in april 2005. Het grootste deel van de buit werd overigens na drie dagen teruggevonden op een carpoolplaats.

De verdachten zijn twee mannen (34 en 47) en een 33-jarige vrouw. Bij doorzoekingen van de woningen van deze verdachten zijn vier imitatiepistolen, een gasdrukpistool, verscheidene soorten munitie en diverse slag-, stoot en steekwapens gevonden. De verdachten zijn inmiddels in verzekering gesteld.

Aanhoudingen

Het onderzoek naar de wapenroof gaat door. De marechaussee sluit meerdere aanhoudingen niet uit. Verder wil de opsporingsdienst in het belang van het onderzoek geen informatie geven.

De daders wisten door een gat in de muur van de wapenkamer bij de dienstwapens te komen. De wapenkamer stond op het afgesloten, beveiligde terrein van de vliegbasis.

De Glock is het standaarddienstwapen van het leger en de marechaussee. De in Oostenrijk geproduceerde halfautomatische wapens kaliber 9 millimeter zijn vooral geschikt voor het schieten op korte afstand.

Helikopters

De vliegbasis Gilze-Rijen is de thuisbasis van Apache-gevechtshelikopters. Uiterlijk 2007 worden alle helikopters van de luchtmacht in Gilze-Rijen gestationeerd.