DEN HAAG - De Tweede Kamer wil weten wat premier Balkenende vindt van de uitlatingen van D66-minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing) in het jongste nummer van maandblad Opzij. Op verzoek van LPF-fractieleider Van As besloot de Kamer dinsdag de premier hierover een brief te vragen.

Pechtold geeft in Opzij stevig af op de gang van zaken in politiek Den Haag. Volgens hem worden daar "vieze en vunzige spelletjes gespeeld". Balkenende moet in zijn brief aangeven of hij zich in dat beeld herkent of dat hij vindt dat Pechtold met zijn opmerkingen het aanzien van de politiek heeft geschaad.

Vanuit de Kamer heeft Pechtold maandag al de wind van voren gehad. Kamervoorzitter Weisglas noemde zijn opstelling "oncollegiaal en deloyaal". Net als VVD-Kamerlid Van Baalen adviseerde Weisglas de D66-minister om zijn heil elders te zoeken als het hem in Den Haag niet bevalt.

Ook binnen D66 is er kritiek. Senator Schuyer vindt dat Pechtold op moet houden met steeds weer uithalen naar zijn collega-bewindslieden.