LONDEN - De meestgezochte man van Irak, terroristenaanvoerder Abu Mussab Al Zarqawi slaapt elke nacht in een zelfmoordvest gevuld met explosieven. "Hij trekt het nooit uit", aldus een andere militante moslimleider in de Britse krant The Sunday Times.

Sheikh Abu Omar Al Ansari liet het dagblad via een tussenpersoon weten dat hij Al Zarqawi twee weken geleden twee dagen lang ontmoette. "Hij vertelde me: Ik zou mezelf liever opblazen en als martelaar sterven - en ondertussen een paar Amerikanen doden - dan door hen gearresteerd en vernederd te worden."

Leiding

Al Zarqawi probeerde tijdens de geheime bijeenkomst nieuwe samenwerkingsverbanden te smeden tussen het door hem geleide Al Qaida in Irak en Iraakse oppositiegroepen, aldus Ansari. Deze soennitische moslim geeft zelf leiding aan een strijdgroep die zich het Leger van de Overwinnende Geloofsgemeenschap noemt.

Alhoewel de zondagskrant de informatie uit derde hand kreeg, bevatte het enkele zeldzame details over het leven van de Jordaniër op wiens hoofd de Verenigde Staten 25 miljoen dollar hebben gezet.

Prins

Dat is evenveel als de VS geven voor tips die leiden tot de arrestatie of dood van Al Qaida-leider Osama bin Laden. Al Zarqawi (39) zou achter een serie ontvoeringen, onthoofdingen en zelfmoordaanslagen zitten en is door Bin Laden "de prins van Al Qaida in Irak" genoemd.

Explosievengordels

Ansari schildert Zarqawi in zijn verslag af als een heilige. De man, die werd omringd door twaalf lijfwachten van wie velen ook explosievengordels droegen, hielp zijn gasten hun handen te wassen voor het rituele gebed, las vijf uur per dag in de Koran en diende hen ook water op - iets dat in de Arabische wereld wordt gezien als een taak voor ondergeschikten.

Tijdens de gebeden kon Ansari horen hoe Zarqawi huilde - niet ongebruikelijk voor zeer toegewijde moslims. De gasten werden goed verzorgd. Tijdens de bijeenkomst zaten de strijders op wollen tapijten en aten ze rijst, kip en gestoofd rundvlees.

Evenwicht

De Amerikaanse autoriteiten hebben in het verleden gezegd dat Zarqawi tijdens een aanslag een been zou hebben verloren. Maar volgens Ansari heeft Zarqawi beide benen nog en loopt hij "met vertrouwen en in evenwicht".