ASSEN/DEN HAAG - Op het moment dat woensdagavond twee kettingbotsingen plaatsvonden op de A28 bij Assen was vlakbij een militaire oefening aan de gang. Tijdens die oefening werden zogenoemde rookpotten gebruikt. Dat heeft burgemeester D. van As-Kleijwegt van Assen donderdag laten weten.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De oefening vond plaats op het militair oefenterrein bij de Baggelhuizerplas. Aanvankelijk ging de politie ervan uit dat de kettingbotsingen veroorzaakt waren door een combinatie van mist en gladheid, maar nu wordt onderzocht in hoeverre rook de boosdoener kan zijn geweest.

Rook

De Koninklijke Landmacht bevestigt dat er op het moment van de botsing geoefend werd met rookpotten op het oefenterrein bij de A28. Over een eventuele relatie tussen de rook en het ongeluk kan de woordvoerster niets zeggen. De Koninklijke Marechaussee hoort een aantal militairen die betrokken waren bij de oefening met de rookpotten.

De PvdA in de Tweede Kamer wil snel opheldering van minister Kamp van Defensie over de mogelijke relatie tussen de rookpotten van Defensie en het ongeluk. Het Drentse PvdA-Kamerlid Dubbelboer wil onder meer weten of de oefening op slechts driehonderd meter van de snelweg werd gehouden. "Klopt het ook dat er geen enkele hulp is geweest van militairen toen het ongeluk plaatsvond?", aldus Dubbelboer.

Woensdag botsten rond 21.30 uur zeventig voertuigen op elkaar op de A28 tussen Assen en Assen-Zuid. Twee mensen raakten zwaargewond en vijftien anderen werden met lichtere verwondingen overgebracht naar ziekenhuizen in Assen, Hoogeveen en Groningen.

Brand

Volgens de politie vlogen drie auto's in brand. De brandweer kon het vuur snel blussen. Op de rijbaan richting Assen reden 22 auto's op elkaar. In de rijrichting Utrecht raakten volgens de politie 44 auto's betrokken bij de kettingbotsing. Een hotel in de omgeving werd ingericht als opvangcentrum.

Volgens officier van justitie M. van den Broek wordt bij zwaar letsel op de weg altijd onderzocht of sprake is van een strafbaar feit. Dat kan bijvoorbeeld zijn bij mist of gladheid, maar als rookpotten de oorzaak zijn kan er sprake zijn van grove schuld.

Informatielijn

De gemeente heeft een informatielijn geopend waar mensen terecht kunnen met vragen over het ongeluk en het onderzoek naar de oorzaak. Inmiddels hebben zo'n dertig mensen het nummer gebeld. Het gaat hierbij voornamelijk om getuigen en vragen van mensen over de voertuigen van slachtoffers. Het nummer blijft bereikbaar tot en met vrijdag.