ROTTERDAM - Minister Donner van Justitie hoopt dat alle Nederlandse gemeenten het Rotterdamse voorbeeld voor het oprollen van hennepkwekerijen volgen. Rotterdam verhaalt de kosten van het ontmantelen en afvoeren van de plantages op de bewoner of eigenaar van het pand.

De minister was woensdag bij het oprollen van een kwekerij in een (onbewoond) woonhuis in de Rotterdamse Tarwewijk. Aan het einde van de middag was hij bij een inval in een woning waar mensen illegaal verbleven. Ook hiervan raadde hij elke stad aan die last heeft van huisjesmelkers, de Rotterdamse aanpak te volgen. De minister wil te allen tijde incidenten als in Parijs waar bij branden in overvolle huizen veel doden vielen, voorkomen.

De inval in de woning in deelgemeente Delfshaven was de tweede volgens een nieuwe aanpak waar behalve de deelgemeente, Dienst Stedebouw en Volkshuisvesting, Bouw en Woningtoezicht, de politie en Eneco, ook het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst bij betrokken zijn. Daarmee hopen ze malafide huiseigenaren strafrechtelijk te kunnen vervolgen. Het is niet de bedoeling de jacht op illegalen te openen, aldus de bedenker van de aanpak, M. Janssen van het OM.

Huisjesmelker

De eerste actie was op 6 december. Toen werden in een woning zes illegale Bulgaren aangetroffen. Zij hebben verklaringen afgelegd over de huisjesmelker. Vermoedelijk moet deze man over een aantal maanden voorkomen bij de rechtbank. Bij de inval van woensdag stuitte de politie op één illegale Bulgaar. De Vreemdelingenpolitie heeft hem meegenomen.

Het pand was geselecteerd nadat er klachten waren binnengekomen over overlast. Volgens gegevens bij de gemeente zou het pand leegstaan, maar vermoedelijk verbleven in het huis zeven mannen, allen uit Bulgarije. In de deelgemeente wonen vooral illegale Bulgaren.

Kleine vissen

De aanpak is gericht op de kleine vissen, de huisjesmelkers met weinig panden. De deelgemeente hoopt zo de sociaal zwakke wijk uit een dal te trekken. De woningen worden weer toegankelijk voor gezinnen, de overlast moet afnemen en de huizen moeten weer veilig worden. Datzelfde geldt ook voor woningen met hennepkwekerijen. Sinds het begin van dit jaar heeft Rotterdam al 32 plantages ontmanteld.

De nieuwe aanpak, waarin politie, energieleverancier Eneco, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst samenwerken, is dit jaar - na een proef - officieel ingegaan. Rotterdam vermoedt dat door de hele stad ongeveer 5000 kwekerijen zijn ingericht. Geen enkele hennepkwekerij zal het overleven in de stad, waarschuwde burgemeester Opstelten.

Kamervragen

Volgens GroenLinks in de Tweede Kamer, die Donners uitlatingen reden vindt voor Kamervragen, kost de bestrijding van hennepkwekerijen enorm veel politie-inzet. Daardoor komt de politie aan niets anders meer toe als Donner alle hennepplantages aanpakt. Dat voornemen noemt Kamerlid Vos "volstrekt illusoir", gezien de huidige politie-inzet tegen de hennepkweek en de teleurstellende resultaten daarvan.