NEW YORK - De rechtbank in New York heeft de Nederlandse drugshandelaar Henk R., ook wel de Zwarte Cobra genoemd, dinsdag tot twintig jaar gevangenisstraf en 1 miljoen dollar boete veroordeeld. Dat heeft zijn Nederlandse advocaat M. Teurlings laten weten.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Een Amerikaanse jury bevond de meermalen voor drugshandel veroordeelde Nederlander eind september al schuldig aan het voorbereiden van de smokkel van xtc naar New York. De rechter heeft dinsdag de strafmaat bepaald. Volgens Teurlings zei hij tijdens de uitspraak dat "als het kon" hij R. levenslang had willen geven.

Omstreden veroordeling

Het gaat in deze kwestie om een omstreden veroordeling. Minister Donner (Justitie) heeft de Verenigde Staten namelijk in deze zaak om opheldering gevraagd over een verboden actie van de Amerikaanse opsporingsdienst DEA op Nederlands grondgebied.

Teurlings beklaagde zich in september tijdens de rechtszaak van zijn cliënt al bij de minister. Toen kwamen de illegale activiteiten van de DEA in Nederland aan het licht. Ze stonden beschreven in documenten van de Amerikanen zelf.

Criminele informatie

Uit deze stukken bleek dat een Nederlandse criminele informant samen met een Amerikaanse DEA-agent R. vanuit Nederland probeerden te bewegen xtc naar de VS te smokkelen. Deze manier van uitlokking zonder toestemming is in Nederland verboden.

Justitie in Nederland had een Amerikaans verzoek hiertoe afgewezen. De Amerikanen hebben hun operatie toch op eigen houtje doorgezet. De advocaat vindt dat uit deze zaak in ieder geval onmiskenbaar duidelijk is geworden dat de rechten van Nederlandse verdachten in de Verenigde Staten op "alle mogelijke manieren" worden geschonden.

Intimidatie

Volgens Teurlings hebben de Amerikaanse aanklagers namelijk tijdens het proces tegen R. ook getuigen van de verdediging geïntimideerd. Daardoor durfden die in september niet naar New York te komen om hun verhaal te doen tijdens de rechtszaak.

Ook Teurlings zelf kreeg volgens eigen zeggen te maken met intimidatie van het Openbaar Ministerie in New York. Hij werd zelfs gedwongen om als getuige een verklaring af te leggen in de zaak tegen zijn eigen cliënt. "Dit waren de zoveelste schendingen van de rechten van mijn cliënt", stelt Teurlings. "Van een eerlijk proces is dan ook geen sprake geweest. Het werd ons toen niet eens toegestaan de jury over deze praktijken te informeren, laat staan de buitenwereld."

Tegemoetkomen Nederland

De justitiële samenwerking met de Verenigde Staten ligt in Nederland geregeld onder vuur, omdat de Nederlandse autoriteiten volgens veel betrokkenen de Amerikanen te veel tegemoet zouden komen. Een van de kritiekpunten is dat Nederland de belangen van zijn onderdanen niet goed behartigt. De staat zou dat juist wel moeten doen, omdat Nederlandse verdachten in de VS geen eerlijk proces zouden krijgen.

"Minister Donner beroept zich voordurend op het zogenoemde vertrouwensbeginsel met de Amerikanen. Zeer onterecht blijkt nu onomstotelijk", concludeert Teurlings.