BRUSSEL - Het gebruik van cocaïne neemt in sommige Europese landen toe. Vooral in de grote uitgaanssteden als Amsterdam, Milaan en Barcelona wordt meer van dat type drugs verkocht, zo blijkt uit het jaarverslag van het Europees Drugsbureau, dat dinsdag is gepubliceerd.

Directeur Georges Estievenart van het bureau maakt zich zorgen over deze trend. "In het verleden zag je cocaïne vooral bij recreatief gebruik door de elite. Nu zijn er allerlei nieuwe vormen, zoals cocaïne die gerookt wordt, die door jongeren op dansfeesten wordt gebruikt."

Hoewel de 'nieuwe cocaïnegebruiker' jonger is dan voorheen, is de gemiddelde gebruiker wel iets ouder dan de gemiddelde gebruiker van XTC en amfetamine.

De nieuwe vormen van cocaïne, zoals het vermengen in joints, maken de drugs toegankelijker. Volgens het jaarverslag rust er een taboe op het 'gewone' gebruik van base- en crackvarianten van cocaine, omdat die geassocieerd worden met probleemverslaafden. Dat taboe dreigt nu te verdwijnen.

In het algemeen is het drugsgebruik in de Europese Unie de laatste jaren gestabiliseerd, aldus het bureau. Dat geldt ook voor de problemen die ermee samenhangen, zoals HIV-besmetting door injectienaalden. Toch maakt het drugsbureau zich zorgen, want in sommige steden lijkt het aantal besmettingen weer toe te nemen. Ook het gebruik van heroïne, de drug die voor de meeste ellende zorgt, neemt her en der toe, al is de algemene tendens er een van stabilisering.