LONDEN - Hoge diplomaten van de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland overleggen maandag over de plannen van Iran om zijn omstreden nucleaire activiteiten weer op te starten. De bijeenkomst in Londen vindt plaats achter gesloten deuren.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Naar verwachting proberen de vertegenwoordigers van Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, China, Rusland en de Verenigde Staten een datum te plannen voor een spoedbijeenkomst van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA). Deze vergadering van de atoomwaakhond van de Verenigde Naties kan de kwestie doorverwijzen naar de Veiligheidsraad. Dat zou Iran vervolgens sancties kunnen opleggen.

Dood punt

De drie Europese grootmachten hebben lang geprobeerd om Iran via diplomatieke weg te bewegen het nucleaire programma op te geven. Zij zijn net als de VS bang dat Iran dat programma gebruikt om een atoomwapen te ontwikkelen. Berlijn, Londen en Parijs kwamen vorige week echter tot de conclusie dat onderhandelingen op een dood punt zijn beland.

Iran ontkent alle beschuldigingen en stelt dat het slechts energie wil opwekken. Teheran, een van de grootste olieproducenten ter wereld, dreigde het afgelopen weekeinde dat het escalerende conflict ervoor kan zorgen dat de olieprijzen de pan uit rijzen.

Toeristen

Iran heeft maandag verder laten weten dat buitenlandse toeristen bij hun aankomst in het land een visum voor vijftien dagen kunnen krijgen. Dat geldt voor iedereen, ook Amerikanen, maar niet voor mensen uit Israël, Irans aartsvijand.

De maatregel moet het toerisme in Iran oppeppen. Tot nu toe moesten toeristen zich voorafgaand aan hun reis door langdurige, dure en ingewikkelde procedures op de Iraanse ambassades worstelen. Het visum is nog eens te verlengen met vijftien dagen. Wie langer dan een maand wil blijven, heeft speciale toestemming nodig.

Vingerafdrukken

Washington is ook geen vriend van Teheran, maar Amerikanen zijn dus welkom. Die moeten bij aankomst wel hun vingerafdrukken laten nemen, een maatregel die al eerder was genomen als reactie op het strenge Amerikaanse immigratiebeleid.