VOLENDAM - De horeca in Volendam houdt niet alleen op oudejaarsavond de deuren gesloten, ook een groot deel van nieuwjaarsdag zijn de horecagelegenheden in het vissersdorp dicht. Burgemeester Bulte heeft met de horecaondernemers afgesproken dat de cafés op 1 januari om 14.00 uur 's middags hun deuren mogen openen.

Volgens gemeentevoorlichter C. Kwakman kwam de burgemeester tot het verzoek naar aanleiding van een groot aantal gesprekken met slachtoffers, ouders van slachtoffers en andere betrokkenen bij de nieuwjaarsbrand. De horeca heeft zonder uitzondering positief gereageerd. Afgesproken is verder dat ook na 14.00 uur de sfeer in de horeca ingetogen zal zijn; uitbundigheid is taboe.

In tegenstelling tot oud en nieuw is de Volendamse horeca tijdens de kerstdagen wel geopend. De gemeente heeft de horecaondernemers onlangs in een brief gewezen op de eisen waaraan de kerstversiering dient te voldoen. "Het gebruik van natuurlijke kerstversieringen, zoals kerstbomen en -takken is niet toegestaan", aldus de brief.

De wel toegestane versierselen moeten voldoen aan strenge veiligheidsmaatregelen. Tussen plafondversieringen en de vloer moet een ruimte van minimaal 2,5 meter overblijven. De versierselen aan het plafond mogen alleen in overleg met de brandweer worden aangebracht.

/DOSSIERVolendam