AMSTERDAM - De moeder van vondeling Luca heeft zich zaterdagmorgen gemeld in het Burger Kingrestaurant op het Centraal Station in Amsterdam. Dat heeft de politie meegedeeld. Op 29 augustus werd op diezelfde plek het jongetje moederziel alleen aangetroffen, met slechts een briefje op zak met de vraag goed voor hem te zorgen.

De 33-jarige vrouw die beschikt over documenten waaruit blijkt dat Luca haar zoon is, is gearresteerd door de jeugd- en zedenpolitie. Het gaat om een vrouw van Chinese afkomst. Ze is getrouwd en woont al tien jaar in een stad in Italië. De vrouw heeft drie kinderen, onder wie Luca. Ze zou het jongetje hebben achtergelaten omdat het "in Nederland beter verzorgd kon worden, omdat Nederlanders zo aardig zijn."

Luca is geboren in november 1995 in Italië, blijkt nu. Zijn moeder wordt nog verhoord. De politie hoopt meer duidelijkheid te krijgen over de geestelijke en lichamelijke gezondheidstoestand van Luca. Het Aziatisch uitziende jongetje viel op doordat hij helemaal geen lichaamshaar heeft. Tot een gesprek met het 6-jarige ventje kwam het niet. Ondanks pogingen van verschillende tolken, bleef Luca steken bij wat brabbelen.

De Amsterdamse politie heeft urenlang onderzoek gestoken in de speurtocht naar familie van Luca. Tot zaterdagmorgen bleef dit zonder succes. Wel stroomden reacties binnen van mensen die hulp aanboden en Luca wilden opvangen. De politie is bijzonder opgelucht dat er nu duidelijkheid is over de herkomst van Luca, aldus een politiewoordvoerder.