LONDEN - In Groot-Brittannië is politieke onrust ontstaan omdat een aantal veroordeelde pedofiele onderwijzers officiële toestemming heeft gekregen tóch voor de klas te staan. Volgens The Times van zaterdag komt Onderwijsminister Ruth Kelly steeds meer onder vuur te liggen.

De krant meldt dat leerkrachten die door de autoriteiten op de zwarte lijst (lijst 99) zijn gezet, soms weer voor de klas mogen staan. Mensen die op lijst 99 staan, kunnen daartegen namelijk beroep aantekenen. The Times ontdekte een aantal gevallen waarin veroordeelde pedofielen met schoolkinderen bleven werken.

Een man die pornografische foto's van jongetjes had, mag nu weer lesgeven aan meisjes. Een ander staat weer voor de klas op een kostschool, op voorwaarde dat hij niet in de woongedeeltes komt.

Aangerand

Een man die veroordeeld is omdat hij een kind had aangerand, heeft daarna al op een aantal scholen gewerkt. In weer een ander geval is een man die op lijst 99 staat als particulier onderwijzer gaan werken.

Vakbonden, ouderorganisaties en oppositie zijn woedend, hoewel het ministerie van Onderwijs een spoedonderzoek naar de zaak heeft geopend. In een verklaring stelt het departement: "In 2000 kwamen we met nieuwe regels om iedereen die veroordeeld is voor een zedenmisdrijf tegen een kind gegarandeerd uit te sluiten. Kennelijk is sprake van een verschil tussen beslissingen door het departement en die door onafhankelijk beroepsinstellingen."

De voormalige hoofdonderwijsinspecteur Chris Woodhead vindt dat minister Kelly moet vertrekken.