RIJSWIJK - Snelheidsmaniakken kunnen zich tegenwoordig indekken tegen bekeuringen voor te hard rijden. Het Zweedse bedrijf Bisso (Buy Indemnity Speed Security Online) biedt sinds kort in Nederland "economische bescherming" voor snelheidsbekeuringen en parkeerbekeuringen. Dat meldde het Assurantie Magazine, vakblad voor de verzekeringsbranche.

Voor 30 euro per jaar kunnen automobilisten de verzekering afsluiten. Het bedrijf vergoedt vervolgens per jaar maximaal twee snelheidsboetes voor bij elkaar 350 euro en/of een onbekend aantal parkeerbekeuringen.

Het eigen risico voor de automobilisten is 15 procent bij de snelheidsovertredingen en 50 procent bij parkeerboetes. Bisso noemt de dienst overigens geen verzekering.

Donner

Minister Donner (Justitie) vindt het initiatief onwenselijk. "Een verzekering tegen boetes is in strijd met de wet. Maar dit is een soort omslagstelsel, waar we formeel niet veel tegen kunnen doen. Wij kunnen er dan vrijwel niet achter komen wie de boete betaalt of welke afspraken iemand daarover maakt. Zulke afspraken zijn ook niet in strijd met de wet", zei Donner in de marge van een EU-vergadering zaterdag in Wenen.

"Het effect kan echter wel zijn dat de rechter hardrijders vaker een celstraf gaat opleggen. Daar kun je je niet tegen verzekeren, dus dan moeten we daar maar voor kiezen. Dat is primair aan de rechter om te bepalen, maar als er één slim kan zijn dan kunnen er ook twee slim zijn."

Donner waarschuwt de eventuele deelnemers wel voor het omslagsysteem: "Het effect daarvan is vaak dat mensen alle remmen los gooien en ze uiteindelijk duurder uit zijn."

Celstraffen

Ook Tweede-Kamerlid Aleid Wolfsen (PvdA) reageert in de Telegraaf 'verbijsterd' op de nieuwe verzekering. Hij pleit voor celstraffen voor hardrijders die een boete proberen te ontduiken. "Een rechter mag dat opleggen in plaats van een boete."

Kamerlid Boris van der Ham (D66) zegt in de ochtendkrant dat het niet zo kan zijn dat 'mensen met een dikkere portemonnee op zo'n manier onder boetes uitkomen'.

Goede zeden

Het Verbond van Verzekeraars keurt de noviteit af. "Dit mag geen verzekering heten want dit is alles behalve een verzekering", aldus een woordvoerder. "Het druist in tegen de wet, de openbare orde en de goede zeden. Je overtreedt de wet als je te hard rijdt, of dat nu per ongeluk of met opzet is."

Volgens de zegsman zijn er geen Nederlandse verzekeringsmaatschappijen die een dergelijke regeling zullen gaan aanbieden.