SCHINVELD - Het afzetten en ontruimen van het bos bij Schinveld heeft 1 miljoen euro gekost. Dit bleek vrijdag na de afronding van de kap van het bos. Met de kap is echter geen einde gemaakt aan de discussie.

Waarnemend burgemeester J. Zuidgeest (PvdA) van de gemeente Onderbanken zei vrijdag dat de manier waarop het Rijk de bevoegdheden van de gemeente Onderbanken heeft overgenomen, het gemeentebestuur in een onmogelijke positie heeft geplaatst.

Boze brief

"Tegen de wens van de raad en de bevolking moest ik als burgemeester medewerking verlenen aan de uitvoering van de besluiten van de minister", schrijft Zuidgeest in een boze brief aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). "Dat is moeilijk uit te leggen", aldus Zuidgeest die van verraad werd beschuldigd.

Het Rijk paste de zogenoemde Nimby-procedure toe, waarmee de gemeente buiten spel kwam te staan. Nimby staat voor 'not in my backyard' (niet in mijn achtertuin). Zuidgeest schrijft verder dat het Rijk met de voor het eerst toegepaste Nimby alleen zijn eigen belang heeft doorgezet, de bomenkap.

Stillere motoren

Ook de Provinciale Staten van Limburg spraken vrijdag over de boskap. Zij namen tijdens een extra vergadering een motie aan, waarin ze stillere motoren eisen voor de AWACS-vliegtuigen.

Ook wil Limburg dat de start- en landingsbaan van de AWACS-basis in Geilenkirchen, vlakbij Schinveld, richting Duitsland worden verlengd. Tenslotte moeten structurele metingen gedaan worden, waarmee de overlast van stof, kerosine en geluid in kaart kan worden gebracht. De staten vragen de regering er alles aan te doen om deze zaken voor elkaar te krijgen.

Geluidsoverlast

Op de valreep maakte het ministerie van Defensie vrijdag nog bekend dat de boskap niet geleid heeft tot meer geluidsoverlast. "Het geluid neemt gemiddeld met een halve decibel toe en dat verschil is niet hoorbaar", aldus een woordvoerder van Defensie.

Zuidgeest heeft de noodtoestand voor het bosgebied met ingang van zaterdag opgeheven. Wel is vrijdagmiddag al de weg langs het gekapte bos weer vrijgegeven.