Rotterdam neemt harde maatregelen tegen Antillianen

ROTTERDAM - Rotterdam gaat dit jaar tal van maatregelen nemen om overlastgevende Antilliaanse jongeren aan te pakken. Voor het einde van het jaar wil de gemeente de straat- en geweldsproblematiek van criminele Antillianen onder controle hebben.

Zo komt een resultaatsverplichting voor alle Antillianen vanaf de leerplichtige leeftijd tot 35 jaar. De groep moet of op school zitten, of werk hebben of in een justitieel traject zitten.

Burgemeester Opstelten maakte de aanpak dinsdag bekend na afloop van een tweedaagse besloten werkconferentie over de Antillianenproblematiek in Rotterdam. Aan de conferentie namen behalve de ministers Verdonk (Integratie) en Pechtold (Koninkrijksrelaties) ook politie, justitie, wetenschappers en vertegenwoordigers van de Antilliaanse gemeenschap in Rotterdam en CuraƧao deel.

Stadsmarinier

Om de aanpak te ondersteunen komt er een speciale stadsmarinier voor Antillianen. Hij of zij gaat in de deelgemeenten Charlois, Feijenoord en IJsselmonde aan het werk. Het verschijnsel stadsmarinier bestaat al in Rotterdam. Ze werken in zogenoemde hotspots en bedenken maatregelen om de problemen daar grondig aan te pakken.

Daarnaast wil de gemeente gebruik gaan maken van een Persoonsgebonden Aanpak (PGA). Tweehonderd jongeren komen daarvoor in aanmerking. Verder zullen voor het eind van 2006 150 Antilliaanse jongeren worden geplaatst in speciale tuchtscholen.

Tip de redactie