SCHIPHOL - De marechaussee op Schiphol heeft maandagavond met hulp van een arrestatieteam in Amsterdam drie verdachten aangehouden in verband met de diamantroof vorig jaar op de luchthaven. Een van hen wordt verdacht van betrokkenheid bij de roof zelf, de twee anderen zijn door het onderzoeksteam aangehouden voor witwassen.

Volgens een woordvoerder van de marechaussee op Schiphol gaat het om de 41-jarige E.H. V., de 39-jarige R. ten H. en de 37-jarige E. L. In november werd de eerste vermoedelijke overvaller opgepakt, een 41-jarige Amsterdammer. Op 5 december volgde de arrestatie van een tweede verdachte, een 44-jarige man, eveneens uit Amsterdam.

De diamantroof van 25 februari vorig jaar op Schiphol staat bekend als een van de omvangrijkste roofovervallen uit de Nederlandse geschiedenis. De daders maakten voor ongeveer 75 miljoen euro aan juwelen en diamanten buit. De roof deed extra veel stof opwaaien omdat het vrachtplatform waar de overvallers toesloegen zwaar beveiligd hoort te zijn.

Doorzoekingen

Aansluitend op de arrestaties van maandagavond worden er op vier locaties in de hoofdstad doorzoekingen gedaan. De zegsman van de marechaussee kon over de resultaten daarvan nog niets zeggen, omdat ze maandagavond nog niet waren afgerond.

De gestolen diamanten waren bestemd voor een vliegtuig van Tulip Air, dat op de bewuste dag rond 10.00 uur op platform B-34 klaarstond voor vertrek naar Antwerpen. Op het moment dat de voorraad het toestel in zou gaan, sloegen twee criminelen toe in een witte waardeauto van de KLM. Bij het vliegtuig en het waardetransport aangekomen, dwongen zij met automatische wapens de KLM-medewerkers het busje met de kapitale lading af te geven.

De criminelen reden vervolgens met dit busje het afgesloten vrachtplatform af door achter een andere auto te kleven die onder de slagboom doorreed. In de haast wisten de criminelen niet alle waardevolle lading mee te nemen.

Aanhoudingen

Het onderzoek naar de diamantroof wordt nog voortgezet. Meer aanhoudingen worden zeker niet uitgesloten, liet de marechaussee nog weten.