SCHINVELD - Zorg is voor de overgebleven bezetters van het bos in Schinveld in de nacht van maandag op dinsdag het belangrijkste. Waarnemend burgemeester J. Zuidgeest van de gemeente Onderbanken heeft dat maandagavond gezegd.

Omstreeks 21.30 uur telde hij 65 aanhoudingen. Het overgrote deel van de arrestanten is met een boete (240 euro) naar huis gestuurd. Twee actievoerders liggen nog met onderkoelingsverschijnselen in het ziekenhuis.

Bevrijden

Nog ongeveer vijftien actievoerders zitten vast in boomhutten in het bos. Ze krijgen dekens, voedsel en warme drank. De mobiele eenheid van politie en marechaussee onderneemt nog pogingen om mensen te bevrijden, maar dat heeft volgens de burgemeester geen prioriteit en is in sommige gevallen ook niet verantwoord in het donker.

Rond 21.00 uur is de aannemer gestopt met zagen en kappen van de bomen. Op dat moment was ongeveer anderhalve hectare geveld. Tegen het weekeinde moet zes hectare bos tegen de vlakte liggen.

Tevreden

Zuidgeest sprak maandagavond nogmaals van een vlotte en makkelijke klus en toonde zich tevreden. Het operationeel team heeft niet de indruk dat vrijgelaten demonstranten in de nacht willen terugkeren naar het bos.

Om tactische redenen doet Zuidgeest geen mededelingen over het aantal marechaussees en politiemensen dat nog in het bos is. Hij verklaarde wel dat het derde peloton kleiner is dan de eerste twee.