DJEDDA - Het dodental na het instorten van een hotel in de Saudische bedevaartsstad Mekka is vrijdag tot 76 opgelopen. Ruim zestig personen zijn gewondgeraakt, maakten de autoriteiten bekend. Het Algemeen Dagblad meldt zaterdag dat een van de overleden pelgrims een Nederlander is.

Het dertig jaar oude pand van zes verdiepingen diende als pension voor pelgrims. Volgens ooggetuigen brak er eerst brand uit in het pension.

Het stond in het oude stadsdeel op nog geen vijftig meter van de Grote Moskee van Mekka. De voor moslims heilige stad zit vooral door de komende pelgrimsweek boordevol met islamieten uit heel de wereld. Zondag begint er de hadj, de rituele bedevaart naar Mekka en omgeving die tien dagen duurt en wordt afgesloten met het offerfeest, Eid al-Adha.

Nederlander

Onder de doden was een Nederlander, aldus het Algemeen Dagblad zaterdag. Het gaat om de 65-jarige Maimoun Kishouhi uit Haarlem. Volgens de NOS kan het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn dood niet bevestigen. Mogelijk had de man geen Nederlands paspoort.