DEN HAAG - De gemeente Den Haag zet zwaar geschut in tegen ergernis nummer één: hondenpoep. Burgemeester en wethouders maakten vrijdag bekend dat ze onder meer twaalf poepzuigers willen aanschaffen. Bovendien worden de regels strenger als het aan het college ligt. De gemeenteraad moet zich over het onderwerp nog uitspreken.

De poepzuigers moeten vooral gebieden bij winkelcentra, scholen, speelplaatsen en verzorgingshuizen schoonmaken. Om het hondenbezitters makkelijker te maken, komen driehonderd afvalbakken speciaal voor hondenpoep.

Het aantal plaatsen waar honden los mogen lopen, gaat omhoog van 132 naar 138. Met deze voorzieningen hebben hondenliefhebbers geen excuus meer, vindt de gemeente, om de uitwerpselen van hun dier te laten liggen. De bestaande regels worden aangescherpt als het aan B en W ligt.

Nu is poep opruimen in de uitrengebieden nog niet verplicht, maar dat wordt het wel, zei wethouder Stolte (Stadsbeheer). Uitlaters die worden gesnapt met een poepende hond, maar zonder opruimzakje, gaan voor 30 euro op de bon.

Wethouder Stolte waarschuwt hondenbezitters dan ook met twee zakjes (papier of plastic) op zak de hond uit te laten. "Je moet altijd een opruimmiddel kunnen laten zien, dus ook als je er al eentje hebt gebruikt."