DEN HAAG - De douane op luchthaven Schiphol stopt per direct met het onderzoek van holtes in het onderlichaam. Aanleiding is een aanbeveling van de Nationale Ombudsman Brenninkmeijer, die stevige kritiek levert op deze lijfsvisitaties door de douane. De ombudsman begint een onderzoek naar de zogeheten 100-procents-controles op Schiphol, zo is donderdag bekendgemaakt.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Brenninkmeijer vindt dat de Douanewet onvoldoende wettelijke grondslag biedt voor dergelijke onderzoeken aan het lichaam. Hij doelt op de behandeling van een vrouw uit Suriname, die in april 2004 op Schiphol aankwam. Zij was vijf maanden zwanger, moest zich bij de douane uitkleden waarna in haar onderlichaam werd gekeken. Haar 2,5 jaar oude zoontje was daarbij aanwezig.

Dit type onderzoek is volgens Brenninkmeijer zeer vernederend en het vormt een ernstige inbreuk op de lichamelijke integriteit. Volgens de Grondwet en het Europees verdrag voor de rechten van de mens is de controle uitsluitend toegestaan als daarvoor een wettelijke basis is, waarover geen twijfel mag bestaan. De klacht van de vrouw is op alle punten gegrond verklaard, aldus de woordvoerster van de ombudsman.

Sinds eind 2003 moeten de volledige controles van reizigers vanuit de Nederlandse Antillen, Aruba, Suriname en Venezuela mogelijke bolletjesslikkers en andere drugssmokkelaars onderscheppen. Daarbij wordt na aankomst alle bagage bekeken en iedereen intensief gefouilleerd.