BAQUBA - Een zelfmoordaanslag op een sjiitische begrafenisplechtigheid heeft woensdag in Irak 36 mensen het leven gekost. De aanslag vond plaats in Miqdadiya, honderd kilometer ten noordoosten van Bagdad, aldus een veiligheidsfunctionaris.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De rouwenden hadden bescherming gezocht, nadat ze waren beschoten met mortiergranaten en automatische wapens. Daarna blies een zelfmoordterrorist omhuld met een bomgordel zich tussen hen op. Bijna veertig mensen raakten gewond. Het gaat om de bloedigste aanslag sinds de verkiezingen van 15 december, die grotendeels vredig verliepen.

De sjiieten waren samengekomen om een slachtoffer van een aanslag van dinsdag te begraven. Militanten doodden toen de zoon en de lijfwacht van een lokale leider van de Dawa-partij van premier Irbahim Al Jaafari. De politicus raakte zelf zwaargewond.

Het geweld in de provincie Diyala is de laatste weken hand over hand toegenomen. Veiligheidsfunctionarissen hebben gezegd dat radicale soennitische arabieren steeds actiever worden in de streek tussen Bagdad en Iran.

Markt

Bij een andere zelfmoordaanslag op een drukbezochte markt in Bagdad zijn zeker acht mensen omgekomen. Twaalf mensen zijn gewond geraakt. Dat hebben bronnen bij ziekenhuizen en bij de politie gezegd. De getroffen markt ligt in de zuidelijke wijk Doura.