ARNHEM - Verzekeraars mogen artsen belonen die goedkopere merkloze cholesterolverlagers en maagzuurremmers voorschrijven in plaats van de duurdere bekende merken. Zij handelen dan niet in strijd met het Reclamebesluit Geneesmiddelen of de Wet Tarieven Gezondheidszorg.

Dat heeft het gerechtshof in Arnhem dinsdag bekrachtigd in een civiele procedure van vier farmaceutische bedrijven tegen verzekeraar Menzis.

De bedrijven AstraZeneca, Altana Pharma, MSD en Pfizer verloren in oktober een kort geding waarin zij eisten dat Menzis artsen niet beloont voor het voorschrijven van de goedkopere middelen. Het voorschrijven van goedkopere maagzuurremmers en cholestorolverlagers zou Menzis in 2006 3,2 miljoen euro kunnen besparen, becijferde de verzekeraar.

In 2004 werd bijvoorbeeld al voor 263 miljoen euro aan maagzuurremmers uitgegeven. Voor artsen die de merkloze Omeprazol of Simvastine voorschrijven in plaats van de duurdere merken, kunnen de bonussen oplopen tot 8000 euro per jaar.

Minder bijwerkingen

De vier farmaceutische bedrijven stellen dat hun medicijnen minder bijwerkingen hebben en beter werken en dat de verzekeraar wil verdienen met de maatregel. Bovendien zouden de bedrijven worden benadeeld door de maatregel van Menzis en andere verzekeraars.

Het gerechtshof stelt dat de regelingen waarop de producenten zich beroepen, niet bedoeld zijn om marktaandeel van medicijnfabrikanten te beschermen. Menzis stelt dat de premiebetaler door de module dezelfde zorg krijgt, alleen voor een betere prijs.

Kort geding

Patiëntenorganisaties en huisartsen hebben ook bezwaren tegen de zogeheten module rationeel voorschrijven waarmee verzekeraars artsen willen prikkelen. Aankomende donderdag proberen zij in kort geding een verbod van de rechter te krijgen voor het belonen van artsen. Dat kort geding is gericht tegen meerdere verzekeraars.