BRUSSEL - Het Vlaams Belang schiet omhoog in de peilingen, nu andere partijen proberen haar de staatssubsidie af te nemen. De rechtse partij van kopman Filip Dewinter groeit in een peiling van 25,9 naar 26,8 procent van de Vlaamse stemmen.

Veel nieuwe aanhangers noemen als reden dat de partij haar staatssubsidie dreigt te verliezen wegens racisme. Andere partijen werken aan een rechtszaak daarover. "Het Vlaams Belang heeft geen reclamebureau nodig: Filip Dewinter krijgt de stemmen in de schoot geworpen", luidde dinsdag de conclusie van krant Het Laatste Nieuws, die maandelijks een peiling houdt.

Het Vlaams Belang is de enige groeier in de peiling in december. De partij komt slechts nipt achter de grootste politieke combinatie, die van het christendemocratische CD&V en het Vlaams-nationalistische N-VA. Die zakt terug van 31,4 naar 30,9 procent.

Het socialistische SP.A, bekend van vice-premier Freya van den Bossche, gaat van 18,0 naar 17,9 procent. Kiezers nemen Freya haar kritiek op het uiterlijk van Nederlandse ministers kennelijk niet erg kwalijk.

De regeringspartij VLD van premier Verhofstadt daalt verder van 15,3 naar 14,5 procent. De partij Groen daalt van 6,8 naar 6,6 procent.

België houdt in oktober gemeenteraadsverkiezingen en volgend jaar lente parlementsverkiezingen.