BAD REICHENHALL - Hulpverleners hebben dinsdag de zoektocht voortgezet naar mensen die vastzitten in de ingestorte ijshal in Bad Reichenhall in Beieren. Volgens de Duitse politie zijn door het ongeluk zeker elf doden gevallen, onder wie vier kinderen. Zeker vijfendertig mensen raakten gewond, van wie een groot aantal ernstig.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Negen lichamen zijn geborgen. Een kind werd gered, maar overleed later in het ziekenhuis. De politie liet dinsdag weten dat nog zes mensen worden vermist. Volgens Duitse media zijn onder de vermisten één of meerdere overlevenden omdat klopsignalen zijn gehoord.

Renovatie

Het dak is vermoedelijk na overdadige sneeuwval bezweken onder het gewicht van de sneeuw. De ijsbaan van 60 bij 30 meter is volgens de eigenaar in de jaren zeventig gebouwd conform de internationale normen. Volgens Duitse media lagen er wel plannen gereed voor een renovatie. De Duitse politie is een onderzoek begonnen naar mogelijke nalatigheid van de eigenaar.

Kort voor het instorten was gekraak in de dakconstructie geconstateerd. Een voor maandagmiddag geplande ijshockeytraining werd daarom afgelast, aldus een zegsman van een sportvereniging tegen het Duitse tv-station ZDF. De openstelling voor het publiek werd echter niet vroegtijdig beëindigd. Volgens de Beierse omroep BR heeft de ijsmeester enkele minuten voor het ongeval nog wel snel mensen van het ijs gestuurd.

Reddingswerk

Het reddingswerk wordt door aanhoudende zware sneeuwval belemmerd. De wegen zijn moeilijk begaanbaar, waardoor de aanvoer van zwaar materieel vertraging opliep. De politiewoordvoerder zei dat de ongeveer 360 reddingswerkers zich dinsdagmorgen toegang hadden weten te verschaffen tot de helft van de hal. Met zes kranen probeerden zij de grootste brokstukken te verwijderen.

Reddingswerkers met speurhonden konden de hal pas betreden nadat de restanten van het dak waren gestut. Er werd ook assistentie gevraagd van Oostenrijk. Bad Reichenhall ligt dicht bij de Oostenrijkse grens.

Inspectie

In Nederland onderzoekt de VROM-inspectie momenteel of de bestaande regels voor dakconstructies voldoende berekend zijn op flinke sneeuwval. Na de ferme sneeuwbuien eind november 2005 dreigden in Nederland verschillende platte daken te bezwijken onder het gewicht van het witte pak. Het dak van onder meer een bedrijfspand in Hengelo stortte in terwijl andere beschadigd raakten.

De bezweken ijshal in Bad Reichenhal vormt volgens een woordvoerster van het ministerie van VROM geen aanleiding het inspectieonderzoek aan te passen. VROM verwacht medio maart de resultaten van het onderzoek te presenteren.