RIJSWIJK - PvdA-leider Wouter Bos stelt dat zijn kritiek op de linkse partijen SP en GroenLinks niet mag worden uitgelegd als een keus voor een coalitie met het CDA. "Er moet heel wat met het CDA gebeuren, voordat wij met die partij kunnen regeren", zei de zelfbenoemde kandidaat-premier dinsdag in een interview met de Volkskrant.

Bos blijft bij zijn kritiek op de linkse partijen, maar vindt de verschillen met zijn partij "niet bij voorbaat onoverkomelijk". In het interview zegt Bos "voor geen enkele partij te kiezen". "De kiezers begrijpen best dat coalitievorming pas na de verkiezingen aan de orde is. Met wie wij ook in zee gaan: er komt in elk geval een heel ander beleid. Wij gaan geen verwaterd Balkenende-beleid voeren", aldus de PvdA-leider.

Inhoudelijke verschillen

Op oudejaarsdag zei Bos nog dat hij na de verkiezingen in 2007 het liefst een kabinet met het CDA vormt. Voor een linkse coalitie met GroenLinks en SP zag hij een paar dagen geleden grote inhoudelijke verschillen, onder andere op het gebied van belastingen en veiligheid.

De nuancering ten gunste van de kleine linkse partijen valt in goede aarde bij de Jonge Socialisten, de jongerenorganisatie van de PvdA. Volgens voorzitter Ruben Zandvliet moeten de inhoudelijke verschillen met de linkse partijen "juist worden gezien als winst voor de democratie. Niemand zit te wachten op een eenheidsworst in de politiek".

Hypotheekrente

Zandvliet denkt bovendien dat verschillende belangrijke idealen van de PvdA alleen 'over links' kunnen worden behaald, zoals het beperken van de aftrek van de hypotheekrente. De voorzitter van de Jonge Socialisten stelt verder dat een linkse coalitie op meer draagvlak van de bevolking zal kunnen rekenen.