BAD REICHENHALL - In het Beierse Bad Reichenhall is maandag het dak van een kunstijsbaan ingestort. Volgens de Duitse politie zijn door het ongeluk zeker elf doden gevallen, onder wie zeker vier kinderen. Meer dan dertig mensen raakten gewond.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"Vijf lichamen zijn geborgen. Een ander werd gered maar is later in het ziekenhuis overleden. Vijf lichamen zijn gezien maar nog niet geborgen", aldus een politiewoordvoerder.

Het dak is vermoedelijk na overdadige sneeuwval bezweken onder het gewicht van de sneeuw. De ijsbaan van 60 bij 30 meter is volgens de eigenaar in de jaren zeventig gebouwd conform de internationale normen. Volgens Duitse media lagen er wel plannen gereed voor een renovatie. De Duitse politie is een onderzoek begonnen naar mogelijke nalatigheid van de eigenaar.

De reddingswerkzaamheden, waaraan circa zevenhonderd mensen meededen, worden bemoeilijkt door de voortdurende sneeuwval. Om de brokstukken te kunnen verwijderen, zijn zes zware kranen ingezet. De politie zette ook speurhonden in om naar overlevenden te zoeken.

Het lijkt erop dat er voortekenen waren die de ramp aankondigden: gekraak in de dakconstructie. Een voor later maandagmiddag geplande ijshockeytraining werd daarom afgelast, aldus een zegsman van een sportvereniging tegen het Duitse tv-station ZDF. De openstelling voor het publiek is echter niet vroegtijdig beëindigd. Volgens de Beierse omroep BR heeft de ijsmeester enkele minuten voor het ongeval nog wel snel mensen van het ijs gestuurd.

Lawine

In de Alpen vlakbij Bad Reichenhall raakten maandag tien mensen onder een lawine bedolven. Er zijn twee doden geborgen en één persoon wordt vermist. Zeven anderen konden zich zelf uit de sneeuwmassa's bevrijden.