STOCKHOLM - Automobilisten moeten vanaf dinsdag betalen om op doordeweekse dagen het centrum van de Zweedse hoofdstad Stockholm te mogen inrijden. Afhankelijk van het tijdstip kost een rit naar het centrum tussen de 1 en 2 euro. De heffingsperiode begint dagelijks om 06.30 uur en eindigt om 18.30 uur. 's Avonds en 's nachts en in het weekeinde is autorijden in de stad 'gratis'.

Het voornaamste doel van de tolheffing is de drukte op de voortdurend verstopte invalswegen te verminderen. De verwachting is dat een vijfde van de forenzen de auto zal laten staan om voortaan per bus of trein naar het werk te gaan.

Referendum

Voorlopig gaat het om een proef die tot en met 31 juli duurt. Op 17 september kunnen de 750.000 Stockholmse kiezers in een referendum bepalen of de tolheffing doorgaat. Twee derde van de Stockholmers heeft bij recente opinieonderzoeken gezegd de tolplicht niet te zien zitten.

De aftrap verloopt niet echt flitsend. Ongeveer 140.000 transponders voor elektronische betaling zijn nog niet geleverd.

Ruim 160 camera's registreren bij volautomatische tolinrichtingen elke auto die het centrum in- of uitgaat. Belangrijk voor toeristen: alle auto's met een buitenlands kenteken zijn vrijgesteld van tolbetaling.