RIJSWIJK - De politie en het leger vormen voor het eerst gezamelijk een interventie-eenheid, die moet ingrijpen bij terroristische acties en bij zware, georganiseerde misdaad. Dat zei korpschef P. van Zunderd van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) maandag tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst.

"Voor het eerst worden politietaken samengevoegd met defensiewerkzaamheden", aldus Van Zunderd. "Dat is een belangrijke stap in de ontwikkeling binnen ons korps om terrorisme en zware georganiseerde criminaliteit nog beter het hoofd te bieden." De nieuwe dienst gaat de Dienst Speciale Interventies (DSI) heten. De oprichting wordt begin dit jaar voltooid.

Cellentekort

De korpschef concludeerde verder dat het cellentekort op Curaçao de bestrijding van de omvangrijke criminaliteit op het eiland frustreert. Hij wees erop dat de regering van het eiland de hulp van Nederland heeft ingeroepen om de criminaliteit op Curaçao te helpen beteugelen. Inmiddels zijn er daarom ook dertig Nederlandse rechercheurs van de politie en de Koninklijke Marechaussee naar het eiland gestuurd.

"Dit team is inmiddels volop aan de slag met de bestrijding van overvallen, berovingen en gewelddadige inbraken", aldus Van Zunderd. "Het probleem is echter dat de celcapaciteit op Curaçao volstrekt onvoldoende is en dat dat de effectiviteit van het team in belangrijke mate vermindert."

Zedendelicten

De korpsleiding van het politiedistrict Zuid-Holland-Zuid maakte maandag bekend dat de politie daar in 2005 met bijna 23 procent meer zedendelicten te maken kreeg dan in peiljaar 2003. In totaal kwamen 243 delicten aan het licht. De criminaliteit in de regio nam wel af met ruim 22 procent, aldus de korpsleiding.

De stijging in het aantal zedenzaken houdt volgens plaatsvervangend korpschef F. Blauw verband met huiselijk geweld. Daar is meer aandacht voor, wat heeft geleid tot meer meldingen. Veel zedenzaken vinden plaats in de relationele sfeer, lichtte korpschef R. Bik toe.

Extra agenten

Hoofdcommissaris B. Welten van de politie Amsterdam-Amstelland heeft minister Remkes van Binnenlandse Zaken gevraagd om zeshonderd extra agenten. Die zijn nodig omdat de politie er steeds meer taken bij kijgt, zoals de bestrijding van terrorisme, zo zei hij maandag tijdens zijn nieuwjaarsrede.

De criminaliteit in de regio Amsterdam-Amstelland nam afgelopen jaar opnieuw af. Het aantal woninginbraken en het geweld tegen mensen op straat daalden respectievelijk met 4 en 8 procent.