ARNHEM - Seksexploitanten in het Spijkerkwartier in Arnhem moeten hun ramen voor woensdag sluiten. De gemeente is van plan om ondoorzichtige folie te plakken op ramen die na woensdag nog in gebruik zijn, zo heeft een woordvoerder van de gemeente maandag gezegd.

Na een jarenlange juridische strijd mag Arnhem eindelijk prostitutie in het Spijkerkwartier verbieden. De gemeente wil van de buurt een gewone woonwijk maken. Kort voor de jaarwisseling waren in de ooit zeer bekende hoerenbuurt nog enkele tientallen ramen in gebruik. Op oudejaarsdag heeft exploitant R. Kousbroek, een van de felste strijders tegen het prostitutieverbod, zijn 25 ramen vrijwillig gesloten.

Op 4 januari gaan ambtenaren en politieagenten in het Spijkerkwartier poolshoogte nemen om te zien welke ramen nog in bedrijf zijn. De gemeente is volgens de zegsman zeker niet van plan om prostituees die nog niet zijn vertrokken onmiddellijk op straat te zetten. "Zij krijgen nog een waarschuwing dat de ramen echt dicht gaan. Uiteindelijk plakken we desnoods ramen af. Maar het duurt wel enkele dagen voor het zover is", verwacht de gemeentelijke woordvoerder.

Eroscentrum

Arnhem wil op een voormalig industrieterrein aan de Rijn een eroscentrum bouwen. Maar daar zijn de laatste beslissingen nog niet over genomen. Exploitanten en vrouwen die het Spijkerkwartier in Arnhem hebben verlaten of dat binnenkort gaan doen, blijken hun werkzaamheden op grote schaal naar Deventer te verplaatsen. Ook is een aantal van hen naar de Randstad vertrokken. Nijmegen is als nieuwe vestigingsplaats niet erg in trek.