TRAUNSTEIN/CHAMONIX - Lawines in de Franse en Beierse Alpen hebben sinds zondag waarschijnlijk acht mensen het leven gekost.

Zeker vier skitoeristen kwamen zondag om het leven door lawines in de Franse Alpen. Een Amerikaan kwam om bij Courchevel, een Française bij Valoire en twee buitenlanders van nog onbekende herkomst kwamen om in het Mont-Blancmassief. In dezelfde regio wordt nog gezocht naar een vijfde skiër, die buiten de pistes in een lawine is verdwenen.

Vermisten

In de Beierse Alpen worden drie mensen vermist die maandagochtend bij Bad Reichenhall onder een lawine werden bedolven. Zeven anderen, die deel uitmaakten van dezelfde groep, slaagden erin zichzelf te bevrijden. De zoektocht naar de vermisten verloopt moeizaam wegens het slechte weer en het lawinegevaar.

Lawinegevaar

De autoriteiten in de Alpen waarschuwen voor groot lawinegevaar, omdat het de afgelopen dagen warmer is geworden. De temperaturen van enkele dagen geleden van -17 graden Celsius hebben de sneeuwlaag bevroren, waarop sindsdien 50 tot 60 centimeter sneeuw is gevallen. Die nieuwe sneeuwlaag glijdt van de bevroren onderlaag, waardoor lawines ontstaan.