SANAA - Leden van de Al Saidi stam hebben in de provincie Marib in het oosten van Jemen enkele Italianen ontvoerd. Dat heeft het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zondag laten weten.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het ministerie liet zich niet uit over het aantal Italianen dat is ontvoerd. Volgens Jemenitische veiligheidsbeambten zijn vijf Italianen gegijzeld. De gijzelnemers zouden drie vrouwen de vrijheid hebben aangeboden. Volgens een Jemenitische functionaris hebben de vrouwen dat aanbod geweigerd, omdat ze willen dat ook hun twee mannelijke reisgenoten vrijkomen. Over de vrijlating van de mannen wordt onderhandeld. De ontvoerders zouden in ruil de vrijlating eisen van acht stamgenoten die in Jemen vastzitten voor moord.

Afgelopen week waren de Duitse oud-staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Jürgen Chrobog, zijn vrouw en drie zoons in Jemen ontvoerd. Zij zijn zaterdag vrijgelaten en keerden zondagavond terug in Keulen. Leden van de stam Al Abdullah hadden het gezin in de provincie Shabwa gevangengenomen. Eerder op dag zei Chrobog dat hij tijdens de ontvoering geen moment het gevoel had dat hij in levensgevaar verkeerde en dat hij en de leden van zijn gezin goed zijn behandeld door de gijzelnemers.

Naar aanleiding van de recente ontvoeringen heeft de regering van Jemen de gouverneurs van de provincies Marib en Shabwa ontslagen. Gewapende tribale groepen ontvoeren vaker buitenlandse toeristen om hun eisen kracht bij te zetten. Bijna altijd lopen deze incidenten na onderhandelingen geweldloos af.