GAZA-STAD - Voor de achtergrond van aanhoudende anarchie hebben enkele radicale Palestijnse organisaties afgelopen weekeinde hun bestand met Israël opgezegd. Hamas, Islamitische Jihad en de Al Aqsa Martelaren Brigades hadden sinds maart een bestand in acht genomen. Dat liep op 31 december af en is niet verlengd. Aanhangers van Islamitische Jihad en de Martelaren Brigades vuurden in de nacht van zaterdag op zondag raketten af op Israël. Doelwit daarbij was de stad Sderot die overigens niet werd getroffen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Hamas maakte zondag bekend dat er geen nieuw of verlengd bestand is. "Nu de periode van afkoeling is afgelopen, bevestigen we dat de vijand de prijs zal betalen voor de misdaden tegen ons volk", aldus de organisatie. Afgelopen maand verklaarde Hamas-leider Meshaal al dat het bestand niet zou worden verlengd "terwijl ons volk is omsingeld".

'Ernstige fout'

President Abbas verklaarde zondag de stappen van de radicale organisaties te betreuren en vooroordeelde ze. "Diegenen die spreken van een eind aan het bestand begaan een ernstige fout", aldus het staatshoofd dat momenteel een bezoek brengt aan Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten. De periode van afkoeling zoals in maart is overeengekomen, kende "geen tijdslimiet".

Vredesactivist

Palestijnse veiligheidsfunctionarissen hebben zondag een gebouw bestormd, waar militanten een Italiaanse vredesactivist in gijzeling hielden. Veiligheidsbeambten lieten weten dat de Italiaan veilig uit het pand is gehaald. Tijdens de bestorming werd over en weer geschoten, maar er vielen geen gewonden, aldus Palestijnse veiligheidsbronnen tegen de Israëlische krant Haaretz. De Al Aqsa Martelaren Brigades, een militante groepering die is gelieerd aan de Fatah-beweging van Abbas, hebben de verantwoordelijkheid voor de ontvoering opgeëist.

Kidnappers

De Britse staatsburgers Kate Burton en haar ouders, die eerder deze week in de Gazastrook waren ontvoerd, zijn door hun kidnappers vrijgelaten. Kate, een medewerker van de Palestijnse mensenrechtengroep Al Mezan, en haar ouders Hugh en Helen werden woensdag in Rafah in het zuiden van de Gazastrook door zeven gewapende mannen ontvoerd.

Een tot dusver onbekende Palestijnse groep, Brigades van de Moedjahedien, heeft de verantwoordelijkheid voor de ontvoering van de Britten opgeëist. In een videoboodschap die vrijdagavond naar Palestijnse media was gestuurd, wordt de vrijlating van Kate Burton en haar ouders "een gebaar van goede wil" genoemd.

Losgeld

Ontvoeringen van buitenlanders komen met enige regelmaat voor in de Gazastrook en ook op de Westelijke Jordaanoever. In de meeste gevallen proberen de daders dingen gedaan te krijgen van de Palestijnse Autoriteit, zoals de betaling van losgeld. Alle ontvoerde buitenlanders dit jaar bleven ongedeerd en werden meestal vrij snel weer vrijgelaten. Door de wetteloosheid in grote delen van het Palestijnse gebied, kan de Palestijnse Autoriteit de ontvoeringen nauwelijks tegenhouden.

President Abbas heeft zaterdag gezworen dat hij de orde in de Palestijnse gebieden zal herstellen. "Het is tijd om het gezag van het recht te herstellen", aldus Abbas in een nieuwjaarsboodschap die op de Palestijnse televisie werd uitgezonden.

De gebeurtenissen "beschadigen onze internationale geloofwaardigheid en versterken het Israëlische excuus om de vrede te ondermijnen en terugtrekkingen te stoppen", aldus Abbas in een grimmig getoonzette rede.