RIJSWIJK - In 2005 zijn minder passagiersvliegtuigen verongelukt dan gemiddeld in de afgelopen tien jaar. Maar doordat er verhoudingsgewijs veel ernstige ongevallen gebeurden lag het aantal slachtoffers met 1059 vrijwel op het gemiddelde. Dat blijkt uit de jaarlijkse analyse van het Aviation Safety Network, een Nederlandse organisatie die zich bezighoudt met statistieken over de veiligheid van het luchtverkeer.

In 2005 kwamen door 35 crashes 1059 inzittenden om het leven. Er waren zes ernstige ongelukken, waarbij meer dan honderd inzittenden omkwamen: in Afghanistan, Griekenland, Venezuela, Indonesië en Nigeria (twee maal). In de luchtvaartgeschiedenis is het vijf keer eerder voorgekomen dat zich binnen een jaar meer dan zes ongelukken met zoveel slachtoffers voordeden.

Afrika geldt nog steeds als de meest onveilige continent om in het vliegtuig te stappen. Terwijl hier maar circa 4 procent van alle vliegtuigen opstijgt, gebeurden in Afrika bijna 40 procent van alle vliegrampen. Vooral vliegmaatschappijen in de Democratische Republiek Congo en Nigeria bleken onveilig.

In 2004 bereikte het aantal doden door ongevallen met passagiersvliegtuigen nog een laagterecord. Bij 26 ongelukken met toestellen voor meer dan veertien passagiers vielen toen 425 doden.